Vse znanje na enem mestu

Potrošniki in drugi udeleženci v prometu z nepremičninami se pogosto ne zavedajo kako pomembno je strokovno znanje. To sicer velja na vseh področjih življenja, še toliko bolj očitno pa je pri soočanju s tako pomembnim vprašanjem, kot je nakup ali prodaja nepremičnine. Z nepremičninskimi posli se namreč večina od nas srečuje zelo redko, včasih zgolj enkrat v življenju. In vendar so potrošniki neredko povsem nepripravljeni na nevarnosti, ki ob tem na njih prežijo. Včasih se zdi, da bistveno več časa namenimo seznanjanju s svojimi pravicami pri nakupu avta ali celo hladilnika kot hiše ali stanovanja. Pogosto namreč živimo v zmotnem prepričanju, da nas bo v tem primeru pred večjo škodo zaščitila država, kar pa drži zgolj v manjši meri.

Seveda še vedno velja, da potrošnik za svojo varnost v prometu z nepremičninami najbolje poskrbi, če za sodelovanju v postopku angažira strokovnjaka, torej nepremičninskega posrednika. Kljub temu pa je pomembno, da je tudi sicer seznanjen s svojimi pravicami in obveznostmi pa tudi s pravnimi okviri in dobrimi poslovnimi običaji na tem področju.

S tem namenom smo na ZDNP v okviru novih spletnih strani vzpostavili bazo znanja, ki predstavlja vstopno točko do najširšega nabora informacij, ki lahko pridejo prav udeležencem v prometu z nepremičninami. In to tako prava neukim potrošnikom kot izkušenim strokovnjakom. Spletna stran tako predstavlja vstopno točko do vseh znanj, ki so potrebna, da v največji možni meri zaščitite svoj pravni interes. Nastajala je in bo v sodelovanju z našimi člani, ki imajo dolgoletne izkušnje pri opravljanju dejavnosti. Za dodatna pojasnila ali informacije pa se lahko, s pomočjo za to predvidenih obrazcev, kadarkoli obrnete na strokovno službo Zbornice za poslovanje z nepremičninami.

Brošura nepremičninski posrednik
S pomočjo brošure Nepremičninski posrednik želimo potrošnikom, pa tudi ostali zainteresirani javnosti, na enostaven način odgovoriti predvsem na vprašanji Zakaj? in Kako? izbrati nepremičninskega posrednika. V okviru odgovora na prvo vprašanje smo na kratek način povzeli ključne odgovornosti in obveznosti nepremičninskih družb v prometu z nepremičninami ter koristi, ki jih te obveznosti prinašajo strankam. Hkrati pa smo opozorili na posledice slabe izvedbe nepremičninskih poslov.

Vsebino brošure si lahko ogledate na povezavi

Nepremičninski slovar
Zbornica za poslovanje z nepremičninami je za člane pripravila Nepremičninski slovar kjer so zbrani izrazi, ki se pojavljajo in uporabljajo pri vsakdanjem poslovanju nepremičninami.

Sodna praksa
Strokovna služba ZPN spremlja in člane redno seznanja z aktualno sodno prakso. Na ta način so naši člani seznanjeni z odločitvami sodišč, ki pogosto vplivajo na izvajanje dejavnosti.

Zakon o nepremičninskem posredovanju
Na povezavi lahko dostopate do več informacij o noveli ZNPosr-C ter stališčih in mnenjih o le tej.

Pogosta vprašanja
Odgovori

GZS Zbornica za poslovanje z nepremičninami

Pokličite nas. Veselimo se osebnega pogovora z vami.

+38615898240
Kontakt
Neposreden stik
Naslov GZS Zbornica za poslovanje z nepremičninami Dimičeva ulica 13 1504 Ljubljana
Kontakt Telefon+38615898240 E-Poštazpn@gzs.si
Najdete nas tukaj
Naročite se na naše novice

Registrirajte se brezplačno in ostanite v teku novosti

Najlepše hvala!

Vaša prijava na naše novice je bila uspešna.