Odločitev Ustavnega sodišča o ZNPosr

Z veseljem vas obveščamo, da je zastopnik nepremičninskih družb, ki so s pomočjo Združenja družb za nepremičninsko posredovanje v letu 2019 na Ustavno sodišče RS podale pobudo za oceno ustavnosti nekaterih določb Zakona o nepremičninskem posredovanju, danes prejel sklepe, ki jih je Ustavno sodišče v zvezi s tem sprejelo na seji dne 26.10.2023.

Ob hitri analizi prejetega ugotavljamo, da je Ustavno sodišče v celoti ugodilo naši zahtevi za razveljavitev tretjega odstavka 25.a člena ZNPosr, s katerim je zakonodajalec, očitno protiustavno, omejil dejanske stroške, ki jih lahko nepremičninska družba zaračuna naročnikom za storitve nepremičninskega posredovanja, na največ 150 eurov.

Ustavno sodišče je razveljavilo tudi prvi in drugi odstavek 5. člena ZNPosr, vendar je omenjeni sklep bistveno bolj zapleten in ga bo zato potrebno podrobneje analizirati.

Obenem pa je Ustavno sodišče pred končno odločitvijo Sodišče Evropske unije zaprosilo za mnenje glede razlage določb Direktive 2006/123/ES o storitvah na notranjem trgu in o usklajenosti določb ZNPosr z določbami omenjene direktive.

Na dokončno odločitev glede preostalih vprašanj, ki jih je naslavljala naša skupna pobuda, bomo namreč morali še počakati.

Nazaj na pregled novic

GZS Zbornica za poslovanje z nepremičninami

Pokličite nas. Veselimo se osebnega pogovora z vami.

+38615898240
Kontakt
Neposreden stik
Naslov GZS Zbornica za poslovanje z nepremičninami Dimičeva ulica 13 1504 Ljubljana
Kontakt Telefon+38615898240 E-Poštazpn@gzs.si
Najdete nas tukaj
Naročite se na naše novice

Registrirajte se brezplačno in ostanite v teku novosti

Najlepša hvala!

Vaša prijava na naše novice je bila uspešna.